Kompressiotuotteet

 

Lääkinnälliset hoitosukat

Sukilla on kaksi hoitotavoitetta:

veren takaisinvirtauksen tukeminen verenkiertohäiriöiden hoidossa. Kompressiosukka tukee tehokkaasti veren virtaamista takaisin sydämeen, jolloin turvotus ja kipu vähenevät. Lisäksi sukan aiheuttama paine pienentää suonten läpimittaa ja laskimoiden läpät sulkeutuvat helpommin.

kudoksissa olevan paineen lisääminen lymfaattisen ödeeman hoidossa. Kompressiosukka lisää kudoksen painetta, jolloin nesteen imeytyminen lymfateihin lisääntyy. Sukka sopii sekä primäärisen että sekundäärisen lymfaattisen ödeeman hoitoon.

Kompressiosukan on oltava sopivan kokoinen oikeanlaisen hyödyn saavuttamiseksi. Sukat valitaan asiakkaan mittojen mukaan ja asiakasta opastetaan sukan oikeaoppiseen pukemiseen ja hoitoon.

 

Kuinka Lääkinnälliset hoitosukat valitaan:

 

Lääkinnällisen hoitosukan malli sekä paineluokka valitaan yksilöllisesti kullekin potilaalle tämän kliininen tilanne ja toimintakyky huomioiden. Lääkäri tekee aina valinnan.

 

Lääkinnällisten hoitosukkien hoitopaineluokat ilmaisevat hoitopaineen nilkan kohdalta elohopeamillimetreinä. Nilkasta ylöspäin paine alenee asteittain. Useimmille riittävät I-II paineluokan hoitosukat. Ihanteellisesta paineluokasta voidaan joskus joutua tinkimään erilaisten syiden vuoksi (raaja tarvitsisi II- paineluokan luokan sukan , mutta lääketieteellisistä ja muista syistä johtuen voidaan joutua valitsemaan I- paineluokan sukka.).

Kullekin paras sukkavaihtoehto voidaan löytää mallivalinnoilla, pukemis- ja riisumistekniikan harjoittelulla, apuvälinearvioilla jne. Avovarpainen malli on suositeltavampi jos paineluokka on suurempi kuin yksi(1<) tai jos sukkaa joudutaan käyttämään ympärivuorokautisesti tai jos varpaiden alueella on tulehdusongelmia. Avovarpainen malli on myös umpivarpaista mallia helpompi pukea.

 

Sukkien käyttöikä on noin puoli vuotta.

 

Paineluokan valintakriteerit:

 

CL. I (18-21mmHg)

 • Käytetään melko terveille jaloille tai silloin, kun muiden sairauksien vuoksi ei korkeampaa hoitopainetta voida käyttää
 • Lievä laskimoiden vajaatoiminta
 • Suonikohjujen ennaltaehkäisy(esim. raskausaika) - lievät suonikohjut
 • Pinnallisen suonen tukkotulehduksen jälkihoito- lievä turvotus
 • Sopii myös lievä katkokävelyä sairastaville laskimopotilaille

CL. II (23-32mmHg)

 • Laskimoiden vajaatoiminta yleensä
 • Varikoottinen ekseema- lipodermatoskleroosi
 • Laskimoperäisen säärihaavan hoito
 • Suonikohjujen ruiskutuksen ja laskimoleikkauksen jälkihoito
 • Lievät imutieperäiset turvotukset
 • Syöpäleikkausten ja sädetyksen jälkeisen turvotuksen hoito
 • Erysipelaksen jälkihoito
 • Syvän laskimotukoksen sekä pinnallisen tromboflebiitin hoito ja ennaltaehkäisy

CL. III (34-46mmHg)

 • Laskimoperäisen säärihaavan hoito
 • Vaikea laskimoiden vajaatoiminta
 • Vaikean laskimovian vuoksi tehdynlaskimoleikkauksen jälkihoito
 • Vaikea imutieperäinen turvotus
 • Syöpäleikkausten ja sädetyksen jälkeisen turvotuksen hoito
 • Erysipelaksen jälkihoito
 •  

CL. IV (49+mmHg)

 • Erittäin vaikea imutieperäinen turvotus
 • Erittäin vaikea laskimoiden vajaatoiminta

 

 

Jos alaraajasi on huonossa kunnossa, parantuminen voi viedä kuukausia tai enemmänkin huolimatta asianmukaisesta hoidosta ja parantuneista elintavoista. Kun jalkojen tila on hoidon myötä saatu paremmalle tasolle, taso on yleensä mahdollista säilyttää noudattamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita. Pitääksesi jalkasi hyvässä kunnossa, sinun on estettävä niiden turpoaminen. Siksi sinun on pidettävä sinulle määrättyjä hoitosukkia/-siteitä päivittäin.

 

Seuraavia ohjeita noudattamalla pidät jalkasi mahdollisimman hyvässä kunnossa

1.       Hoitosukat/-siteet asetetaan jalkaan heti ylösnousun yhteydessä ennen jaloille nousua, sillä raajojen turpoaminen alkaa muuten heti jaloille nousemisen jälkeen. Hoitosukkien/-siteiden asettamisen jälkeen kannattaa mennä hetkeksi selälleen ja suorittaa muutama jalkojen ylösnosto ja koukistusliike.

2.       Vältä pitkää seisomista tai istumista liikuttelematta jalkoja. Pitkillä matkoilla (esim. autossa, junassa, lentokoneessa) kannattaa heilutella jalkateriä usein ja jaloitella välillä.

3.       Harrasta pitkiä kävelylenkkejä. Liikunta on hyväksi laskimoverenkierrolle edellyttäen että hoitosukat/-siteet ovat jalassa, koska ne tukevat laskimokiertoa liikunnan aikana. Päivittäisiin toimiin liittyvä liikunta ei korvaa säännöllisistä kävelylenkeistä saatavaa hyötyä.

4.       Käy selinmakuulle ja nosta jalkasi ylös polvet hieman koukussa muutaman kerran päivässä.

5.       Laihduta, jos olet ylipainoinen. Pyri pitämään painosi kurissa, sillä ylipaino lisää laskimoihin kohdistuvaa painetta ja turvotustaipumusta sekä vaikeuttaa jalkojen kunnon ylläpitoa.

6.       Lopeta tupakointi, sillä tupakka vahingoittaa sydämesi ja keuhkojesi ohella myös jalkojasi.

7.       Pidä jalkasi ja kyntesi puhtaina. Käytä mukavia jalkineita ja vältä korkeita korkoja.

8.       Kosteuta kuivaa ihoa päivittäin. Älä käytä ihon paikallishoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ilman lääkärisi määräystä, sillä monet niistä voivat vahingoitta herkkää ihoasi.

9.       Tarkista iltaisin, onko pohkeesi pehmeä ja onko nilkassa turvotusta. Jos hoitosukan puristusluokka tai sidoksen kireys sekä elämäntapasi ovat oikeat, jaloissasi ei pitäisi olla turvotusta iltaisin.

10.   Nuku jalat lievästi koholla(Mikäli ei esteitä esim. närästys). Helpointa on kohottaa sängyn jalkopäätä.

11.   Pidä aina varalla toinen sukka/sidos, jotta et jostain syystä joudu olemaan ilman turvotuksen estoa. Korvaa aina ajoissa kulunut ja venähtänyt sukka/sidos uudella. Sukkien käyttöikä on noin puoli vuotta, jonka jälkeen ne on syytä vaihtaa uusiin.

12.   Jos sinulle ilmaantuu kaikesta huolimatta turvotusta kutinaa, punoitusta, kipua tai haava tai jos raajaasi tulee vamma, ota yhteyttä lääkäriisi ajoissa! Mitätön tai pienikin haava voi johtaa tilanteen huononemiseen, jos sitä ei hoideta kunnolla.